úterý 30. prosince 2008

Paní Hybášková vybrala vítězné pohlednice z jarního kola SYTYKIA

Paní Hybášková se prokousala množstvím pohlednic ze všech přednášek, které se konaly na jaře 2008. Vybrala 4 autory pohlednic, které jí nejvíce zaujaly.

Výherci jsou:
René Gondek z Loučovic
Kristina Rossová
Tereza Majerovičová z Tábora
Kateřina Růžičková z Českého Krumlova

A jaké byly vítězné příspěvky studentů? Níže uvádíme zkrácené verze.

"... EU je přínosem pro dnešní civilizaci. Líbí se mi, že se to netýká Evropy jako takové, ale i ostatních zemí tím, že jim EU pomáhá při katastrofách, nemocích či hladomorech peněžně a dalšími způsoby."

"... nejožehavějším problémem současné doby jsou velké sociální rozdíly mezi kontinenty. Nedávno jsem se dozvěděla o krutostech, které se dějí nebo děly (např. Rwanda, Kongo). Myslím, že jako Evropané, kteří tyto země kolonizovali, máme k těmto zemím nějakou zodpovědnost...."

"... co znamená EU ve světě? Znamená něco či ne? Zajímalo by mě, zda se o ní mluví všude ve světě nebo jen v Evropě... Připadá mi jako taková konkurence pro USA. A jak je to s tím eurem? Slováci ho berou, proč my ne, když je to teď tak výhodné?"

"... proč kurz koruny a eura není stabilní? Jaké výhody bude mít pro naši zemi a jaké nevýhody? Proč naši politici neudělají něco pro to, aby k nám přišlo euro co nejdříve a zlepšilo tím podmínky pro život nás všech?"

Žádné komentáře: